Ясно очертани са две групи топспециалности: свързаните с медицина и с IT

...
Ясно очертани са две групи топспециалности: свързаните с медицина и с IT
Коментари Харесай

В 13 университета учат под 1000 студенти, само 14 с над 5000

Ясно обрисувани са две групи топспециалности: свързаните с медицина и с IT
Малко над 200 000 са студентите в България през 2022 година Фрагментацията на висшето обучение обаче проличава от разпределението им по университети.

Висшите учебни заведения с над 5000 студенти са едвам 14 и общо там се образоват 131 хиляди студенти. Останалите към 70 000 са в 38 вуза, в 13 от които учат под 1000 младежи.

Това се вижда от новото издание на Рейтинга на висшите учебни заведения в България, показано в понеделник в Министерството на образованието и науката. Той съпоставя 52 професионални посоки в 52 университета и е наличен на.



Кои са направленията, които са най-перспективни, мечтани и дават обещание добра и сигурна кариера? Рейтингът дава отговора, като се сравнят направленията в топ 10 по 4 индикатора:

- брой настоящи студенти

- облагаем приход на приключилите

- ниска безработица

- дипломата за приблизително образование на признатите студенти.

В топ 10 на 4-те ранглисти най-ясно се обрисува групата на медицинските посоки - Медицина, Обществено здраве, Фармация, Стоматология, Здравни грижи, Ветиринарна медицина.

Втората група е обвързвана с осведомителни технологии - направленията Информатика и компютърни науки, Комуникационна и компютърна техника.

Металургия и Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми се открояват с това, че на входа са студенти със относително невисок триумф от дипломата, само че след довеждане докрай са в топ 10 по високи приходи.

Най-масово студентите учат Икономика - над 28 000, само че междинният приход на приключилите не е измежду най-високите.

Юристите и филолозите, макар да са измежду направленията, където влизат хора с висока тапия от учебно заведение, получават заплати под междинните за висшистите, демонстрира още системата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР